2015. április 28., kedd

Egy élhető ország

Én egy élhető országban szeretnék lakni, ahol a politikai vezetők felelősséggel döntenek, és mindent megtesznek a lakosság érdekében. Ez egy lehetetlen remény? Ha meghallgatom a magyar barátaimat, akkor biztosan azt kellene gondolnom, hogy az.

Az érvei nyomósak, és amit leginkább elgondolkodtatónak tartom az, hogy Magyarország rég él együtt a korrupcióval és a folytonos politikai / gazdasági botrányokkal. Ez sem konkrét politikai párthoz, sem rendszerhez nem köthető, hanem folyomatosan jelen van a a magyar politikában. Egyszerűen van ennek hagyománya.

Mégis úgy gondolom, hogy egy pár változással, javítható a helyzet. Az a véleményem, hogy a problémák rendszerszerűek, és csak rendszerszerű változásokkal lehet ezeket a problémákat orvosolni. Magyarországon a fent említett hagyományok miatt szigorúbb szabályozást kell alkalmazni,  mint Nyugat-europában.

Először mi az, amiben nem hiszek?

Abban nem hiszek, hogy majd eljön az a "jó vezető ", aki rendet csinál ebben az ügyben. A jelenlegi közegben minden politikai erő előbb , utóbb be fog mélyedni a korrupció mocsorában. Maga a rendszer azt diktálja.

Mi lenne a megoldás? Nem gondolom, hogy a javaslataim az újdonság erejével fognak hatni, végső soron rendszeresen javasolták különbözö szervezetek ezeknek a intézkedéseknek a végrehajtását, valamilyen formában.

1/   Reformálni kell a pártfinancírozás Irrealis, azt gondolni, hogy az adófizetők ne financírozzanak a pártokat! Az alternatíva sokkal drágább. Javasolnám tehát, hogy a pártoknak nyújtott állami támogatást jelentősen kellene emelni, hogy egy demokráciában elvárható szívonalú kampányok financírozhatóak legyenek. A pénz elköltést pedig szigorúan kellene ellenőrizni . Minden kampánykiadással el kellene a pártoknak számolni, és szabálytalanságok esetén a pártoknak számolni kellene súlyos büntetésekkel. Az ellenőrzés egy valóban önálló intézmény lássa el.

Teljesen meg kellene tiltani a jogi személyeknek, hogy pártokat támogassanak, és a magánszemélyek támogatását kellene korlátozni egy olyan összegben, ami még átlátható (mondjuk 1 000 000 Ft.).

Ezeknek a intézkedéseknek az lenne a hatása, hogy lazulna a kapcsolat a politika és a gazdasági szereplők között. A politika függőség a gazdaságtól az anyagiak tekintetében megszűnne. Feketén jutatott pénz esetén, mind a vállalkozónak, mind a pártoknak kellene hogy súlyos büntetésekkel számoljanak. Nem lenne okuk a vállalkozásoknak  a realisnál "kedvezőbb elbírálásban" bízni a különböző pályázatok esetén. Ez pedig azt jelentené, hogy a pályázatoknál, nem egy haver kapná a munkát, hanem az a cég, ami tartalmában és árban a legjobb pályázatot adta be. A jelenlegi pártfinancírozási "rendszer" miatt ez sokszor nem így van.

Ennek pedig a népgazdasság szempontjából számos elönye lenne:



  • A pályázatoknál érvényesülne a gazdasági racionalítás
  • Lényegesen kevesebb pénzből lehetne minőségi projekteket végrehajtani
  • Sokkal kevesebb lenne a korrupció, mert megszűnne a politika és vállalkozói szektor összefonódása
Hatalmas pénzekről van szó! A mi pénzünkről.

A kérdés tehát, ha az ember pártot választ, hogy melyik hajlandó egy ilyen reformot támogatni? Az ideológia pusztán füstfelhő, ami mögött az adófizetők (mi) és az EU (más országok adófizetöi) pénzét lehet elszipolyozni. Ez elfogadhatatlan.

Az ország renbetételéhez ez lenne az első javaslatom. Mindenkinek meg kell érteni, hogy a csalás elfogadhatatlan,  mindegy hogy egy párt ideológiailag szimpatikus,  vagy sem. Rendszerszintű változások kellenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése