2015. április 11., szombat

Egervár állomás

Üdülési országjáró kalauz a Nagy Nyugati Vasúttársaságtól (Great Western Railway), Nagybritannia 1939
Egervár állomás

Van egy lepukkant vasútállomás mellettünk, az Egervár állomás, ami a neve alapján sem túl meglepő módon az egri várhoz nagyon közel van.

Az az egri vár, ahol szándékoznak 6 milliárd forintot elkölteni. Szép summa.

Ma este kaptam egy emailt az SBB-től (a svájci szövetségi vasúttársaság) azzal a szöveggel. hogy "kirándulási ötleteink minden pénztárcához és időjárási helyzethez". Az SBB komolyan veszi a turistákat.

A 1939-ből származó Great Western Railway útikalauzom tele van hotelhirdetésekkel, termálfürdőkkel (igen Angliában is volt ilyen), igényes vasúti térképekkel, olcsó havi érvényességgel bíró menettérti jegyekkel, szépen táblázatokban rendezve. A vasút szervezte takarékszámlákat a kispénzűeknek, hogy tudjanak utazni, voltak éttermek az állomásokon, szinte mindenre gondoltak, és ez 1939-ben így volt. A vasúttársaság magánkézben volt. Ők is komolyan vették a turistákat.



Nem lenne épp itt az ideje, hogy a MÁV fedezze fel a turizmusban rejlő lehetőségeket, és hogy kínáljanak fel például egri (de mondhatnám pécsi, debreceni) utakat kombinálva belépőkkel, esetleg szálláslehetőségekkel?



Ha ez máshol természetes része a vasúti tevékenységének, miért nem Magyarországon? Mennyivel jobb lenne a városnak, ha sok turista nem autóval jönne, hanem vasúttal, és leszállva a gondosan ápolt Egervár állomáson megtekinthetné a várat, vagy esetleg tovább mehetne Szilvásváradra, ahol természetesen lenne újra közvetlen kapcsolat a erdei vasút és a nagyvasút között kímélve Szilvásváradot is az autóözöntől. Ha komolyan gondoljuk a környezetvédelmet, ez az egyetlen értelmes megoldás.

Ha Vitézy Dávidnak sikerül összehangolni a busz és vasútközlekedést -amit szívből kívánom Neki - akkor kombinált jeggyel el lehetne jutni mondjuk Noszvajra bort kóstolni, vagy a De La Motte Kastélyt megnézni, átszállva az Egervár állomáson buszra.

Ne felejtsék el a mi kis állomásunkat. Jobbat érdemelne, és kis ráfordítással hozzá tudna járulni a MÁV felvirágoztatásához. Visszahozni egy olyan világot, ami valószínűleg Magyarországon is természetes volt. A MÁV-val nem csak munkába, iskolába lehet menni, de a megfelelő kínálattal üdülési célokat is szolgálhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése