2015. április 19., vasárnap

Mi az, hogy magyar?

A történelmi Magyarország régi térképe

A "mi az hogy magyar" kérdésnek, lenne egy párhuzamos kérdés, a "what do you mean by English" (mi az, hogy angol). Párhuzamba fogom állítani ezt a két kérdést, mert így jobban lehet látni, hogy egy széles kérdéskörről van szó, ami sok helyen vet fel komoly kérdéseket.

Amikor az angolok általánosságokban az "angolokról" beszélnek, általában a britekre gondolnak. A skótok és welsziek pedig kikérik maguknak, hogy ők nem angolok. A brit történelemről szóló könyvek pedig inkább az angol történelemről szolnak. Melyik angol iskolás ismeri Skócia királyait, vagy Wales történelmét, pedig mind a két országnak volt önálló államisága. Ebben történt változás az utóbbi időben, de sokáig nagyon jellemző volt. A brit önmeghatározások pedig lényegében mindig értékalapúak (a jogállam, parlamentarizmus, a szociális vívmányok stb.) nem pedig etnikai alapúak.

Erről a témáról sokkal többet lehetne írni, de miért releváns ez a magyarok szempontjából?

Amikor próbálom meghatározni, hogy mi az, hogy magyar, több minden jut eszembe. Itt sorolom fel egy pár lehetőséget:
  • Az a magyar, aki "annak érzi magát"
  • Az magyar, akinek magyar az anyanyelve, kultúrája
  • Az magyar, akinek az ősei az Etelközből származtak, és "Árpád vére" folyik az ereiben
  • Az magyar, aki a történelmi Magyarországon született, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül
  • Az a magyar, aki a magyar királyok alattvalója volt
Nyilvánvalóan, a negyedik és ötödik meghatározás a történelmi Magyarországra tökéletesen illik. A történelmi Magyarország minden lakosa magyarnak tartotta magát, nemzetiségétől függetlenül. Az önmeghatározása legalább részben értékalapú volt, büszke volt a magyar állam hosszú múltjára, talán a Szentkoronára, a helytállás miatt az Oszmán birodalom terjeszkedésével szemben, részben a Monarchiára is.

A modern genetika kizárja gyakorlatilag a harmadik meghatározást. Csak kis nyomokban lelhetőek fel az "keleti eredetű" gének, sokkal meghatározóbb az európai eredet, így a magyar lakosság közeli genetikai rokonságban áll a környező népekkel, illetve a többi európaival is. Így lényegében egyértelmű, hogy a magyarság egy nyelvi-kulturális közeg.

Az első két meghatározás a mai Magyarországra igaz, illetve sok tekintetben igaz volt a történelmi Magyarországra is. A modern nemzetiségek nyelvi-kulturális közösségek, Az igaz bármelyik környező népre is. Igen, "nyelvében él egy nép".

Amikor történelmi értelemben beszélünk a "magyar" történelemről, azt gondolom, hogy az a Kárpát medencei népeinek a közös történelme. Ez ugyanannyira a szlovákoknak, vagy erdélyi románoknak, szászoknak, itt élő zsidóknak  a történelme, mint a mai magyarországi magyarokénak. Így nem állja meg a helyét a sokat elhangoztatott érv, hogy a szlovákoknak, erdélyi románoknak nincs történelmük, van, csak közös volt a magyar kulturális-nyelvi közösséghez tartozó emberekével.

A történelmi Magyarország nem modern értelemben vett nemzetállam volt. Az viszont igaz, hogy a magyar vezető elit biztos hogy, vagy magyar anyanyelvű, kultúrájú volt, vagy rég elmagyarosodott. 

Most anélkül, hogy a szétesés konkrét mechanizmusát boncolgatnám, az biztos, hogy a sok -kölcsönösen kizáró - nacionalizmusoknak a történelmi Magyarország lett az áldozata. Nem több nacionalizmus, nemzeti érzelműség kellett volna a megmentéséhez, hanem egy olyan átgondolt szövetségi berendezkedés, ami megadta volna a szükséges autonómiát a ország népeinek, anélkül, hogy az ország teljes széteséshez vezetett volna. Voltak különböző próbálkozások (Dunakonföderáció, Osztrák Egyesült Államok terve), de sajnos nem lett belőlük semmi, nagyrészt a magyar elit ellenállása miatt. Egy biztos, egy megreformált Monarchia sokkal jobban megfelelt volna az itt élő népek összességének az érdekeinek, mint ami bekövetkezett. Sok kicsinyes nacionalizmusnak a versenyfutása. Sajnos a dualizmus sok kárt okozott ezen a téren, a magyar elit nem élt bölcsen a hatalmával és kompromisszumra alkalmatlan volt. Az erőltetett magyarosítás pedig kivívta a nemzetiségek haragját. A dualizmus korában a magyar elit eljátszotta az ország jövőjét.

Más miatt is jobb lett volna. Magyarország sajnos Németország és Oroszország között találja magát. A Monarchia - mit geopolitikai tényező - komoly védelmet nyújtott e államok ellen. Magyarország egyedül csak vergődik, nem képes önállóan magát megvédeni, így mindig bizonytalan szövetségi rendszereknek a kényszeredett tagja lesz. A Monarchia szétbomlása - véleményem szerint - bár valószínűleg elkerülhetetlen volt, a Monarchia népeinek közös tragédiája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése