2018. február 3., szombat

Az illiberális demokráciáról - ez miért nem jó nekünk


Fareed Zakaria


Orbán Viktornak van egy fontos alaptétele, és az pedig arról szól, hogy Magyarországon egy illiberális demokráciát kell kialakítani. Ez az elnevezés Fareed Zakariától származik, aki soha nem gondolta, hogy valaki ezt a fogalmat pozitívumként fogja feltüntetni. Pontosan arról írt, hogy hogyan üríthetik ki a politikusok a demokráciát. Egy nagyon negatív folyamatról van szó és jól leírja, hogy mi történik ma Magyarországon.

A gond az illiberális demokráciákkal az, hogy csak formálisan demokráciák. Az illiberalis demokráciát általában egy populista népvezér irányítja. Erdogan Törökországa, Putyin Oroszországa illiberális demokráciák. Tele van Afrika is olyan országokkal, amik formálisan ugyan demokráciák, de ahol az emberi jogok betartása folyamatosan romlik. Amikor Orbán Viktor azt mondja, hogy illiberális demokráciát akar Magyarországon, az egyáltalán nem jelent jót az itt élőkre nézve. Tetőzi a baj, hogy az illiberális demokráciák ritkán válnak alkotmányos demokráciákká, sokkal jellemzőbb, hogy egyre lejjebb csúsznak az autokrácia felé. 

Az magyar illiberális demokráciát úgy hozta létre a Fidesz, hogy egy egységes választói tömböt összekovácsolt, ami a társadalom se abszolút se relatív többségét nem képviseli és ezzel képes gyakorlatilag leválthatatlanná tenni a Fideszes hatalmát és egyben Orbán Viktort a magyarok modernkori népvezérré tenni, ez volt az úgynevezett fülkeforradalom. Tette ez úgy, hogy átírta a választási törvényt, bebetonozva azzal a "centrális erőteret". A folyamatosan változó választási törvény a Fidesz fő fegyverré vált.

Az illiberális demokráciákban sérülnek az alkotmányos demokráciák alaptételei, a tulajdonhoz való jog (a magánbiztosítási rendszer einstandolása, és a vagyon állami elkobzása, a trafikrendszer kialakítása, a diszkriminatív, büntető, vagyonapasztó adózási hatással rendelkező szektorális adók, nyílt beavatkozása a kereskedelembe a multik kiebrudalása érdekében, földek átjátszása a haveroknak stb.), a politikai jogok megsértése (választási törvény, genfi konvenció be nem tartása, fékek és egyensúlyok rendszerének a megszüntetése, illetve a civil jogok megsértése (nem véletlenül megy most a harc a civil szervezetek ellen).

Nem csak arról van szó, hogy univerzális jogaink megsérülnek, hanem a különböző etnikai, nemi és vallási kisebbségek jogai is csorbulnak. Nem véletlen a harc a "politikai korrektség" ellen, ami kifejezi a társadalmi elkötelezettségét a kisebbségek, elesettek jogai betartása iránt.

Véleményem szerint a médiaszabadság felszámolása a Fidesz legnagyobb bűne. A közmédiák magyarországi ténykedése kiteszi a kevésbé művelt és olvasott vidéki lakosság a teljeskörű manipulációra. A magyarországi illiberális demokrácia ráerőszakolja véleményét a lakosságra a rádiók, tv-k és sajtó szinte teljes erejével. 

A keresztény konzervatív ideológiát propagálják, de nem tartják be az ebből fakadó erkölcsi kötelezettségeket (szolidaritást, becsületességet stb). Erőszakolják az iskolák egyházi kezelésbeadását, és igyekeznek támogatásokkal elkötelezetté tenni az egyházakat a saját hatalmuk iránt.  

Szítják az ellentéteket a külvilággal (EU-val) és az alkotmányos rend védelmezőivel szemben (történetes sokszor a Soros György által támogatott szervezetekkel). Orbán Viktor is úgy gondolja / gondolta, hogy az Európai Unió keretein belül is kialakítható egy ilyen illiberális demokráciát, amit maga az Európai Unió is fináncíróz. Eddig ezt hagyták, így nem csoda, hogy hülyének nézi a teljes brüsszeli elitet.

Az orbáni rendszer védelmezői szinte csak a saját nemzeti kereten belül tudják az életet elképzelni,ahol teljhatalommal rendelkeznek. Nem hajlandóak más véleményeket figyelembe venni, és csak akkor hátrálnak meg, amikor rájönnek, hogy ténykedései veszélyeztetik viszonylagos népszerűségüket. A politikai megoldásokat a múltban keresik, nem értik a modern kort, és annak kihívásait.

A Fidesz kormány regnálása alatt, hatalmas vagyonok kerültek érdemtelenül támogatóik kezébe.

Most már nem az a kérdés, hogy  a Fidesz hogy fog reagálni a mostani tüntetésekre, és a 2018-es választások esetleges elvesztése után hajlandó-e önként lemondani hatalmukról? Közben csodálom, hogy a fiatalok mennyire lényegretörően fogalmazzák a politikai témákat és remélem, hogy ezzel a bloggal is hozzájárulhatok egy nagyon is szükséges társadalmi párbeszédhez.

Ha valaki szeretne többet olvasni az illiberális demokráciákról, itt olvasható Fareed Zakaria "The Rise of Illiberal Democracy" című írását.
      







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése