2018. február 3., szombat

Új közösségi közlekedési koncepció Egernek!

Az intermodális csomópont (IMCS) alapötlete nagyon jó, mert lehetővé teszi a közösségi közlekedés integrációját, a tervezett elhelyezkedése nagyon nem szerencsés, mert egy olyan helyre teszi a közösségi közlekedés csomópontját, ami sem a központhoz nincs közel, sem jó hozzáférhető helyen nincs. Az egri fejállomást a putnoki vonal megnyitása után a MÁV már meg akarta szüntetni, kedvezőtlen elhelyezkedése miatt, így az IMCS ottani létrehozása csak konzerválja a tizenkilencedik századi állapotokat, a buszpályaudvar szennyezi majd feleslegesen az város levegőt.


Kínálja magát egy másik kézenfekvő megoldás, és pedig az, hogy egy új tág, átmenő főállomás létrejöjjön. IMCS és P+R parkoló épüljön a déli teher-rendező területén a ZF mellett, közvetlen kapcsolattal a M25 gyorsúthoz. Itt már van egy ideiglenes vasútállomás, amit fejleszteni kellene, bekötőút a központ felől már van, hely pedig bőven a további funkciók kialakításához is. Mondani sem kell, hogy a város legnagyobb foglalkoztatók mellé kerülne az IMCS, és így távol lehetne tartani sok autót a várostól, sok munkavállalót a környezetbarát közösségi közlekedésre átszoktatni. A déli ipartelep bővítése csak fokozza ennek a helyszínnek a fontosságát. Azonkívül a vasutat azért sem szabad kiiktatni, mert a jövőben az áruszállítás szempontjából is fontos lehet megint. Ha egyszer megépül a keleti elkerülő út, kivezethető az összes helyközi busz a városból.

Így a jelenlegi egri állomás és a nagy területet foglaló vasúti delta is teljesen megszűnne, és rehabilitálni lehetne az egész területet, új családi házas övezetnek a kialakításával, illetve egy a régi vasúti nyomvonalán futó bekötőúttal egészen a K2-estől a Sas útig. Megszűnne a Sas úti vasúti átkelő is. Létrejönne Eger területén egy teljesen integrált közösségi közlekedési rendszer, ami távoltartaná a távolsági buszokat a beépített területekről, csökkentve ezzel a zaj- és levegőszennyezést.


Minden vonat továbbindulhatna az egri fóállomástól Eger-Felnémetig, és új állomások létesülhetnének, illetve régiek elevedhetnének fel Eger-Egyetem néven (biztosítva kapcsolatot a egyetemi kollégiumokhoz stb.), Egervár az egri várhoz, illetve az északi vársétányon keresztül a városközponthoz, Eger-Felsőváros a Tesco buszvégállomás mellett. Ezzel biztosítani lehetne a város keleti részen az észak- déli összeköttetést. Eger-Felnémet lenne az új végállomása minden budapesti gyorsvonatnak. Így értelmet is nyerne az a tény is, hogy a vonal végig villamosítva van, illetve teljesülnének a rég létező tervek.


A városon belüli és kivüli összekötettést több expressz buszjárattal lehetne megoldani, mint pd. Andornaktálya - Eger Főállomás / IMCS - Eger városközpont - Eger Felsőváros - Eger Felnémet - Felsőtárkány, vagy Ostoros - IMCS - városközpont - Felsőváros - Szarvaskő, illetve Egerszalók - Demjén Fürdő - IMCS - városközpont - Noszvaj.  A térképemről látható, hogy maximum egy átszállással el lehetne jutni bárhová a városban, illetve bármelyik szomszédos faluból bármelyik másikba. A kocsit simán lehet otthon hagyni. Mindenhol az IMCS fontos szerepet játszana, mint fő átszállóhely, illetve összevonásra kerülnének a jelenleg csak városhatáron belül működő városi járatok a környező falvak buszjárataival.

Mivel a város jelentős része hagyományos buszokkal nehezen feltárható, javasolnám hogy legyen egy minibusz-szolgálat, ami jutányos áron állna a lakók rendelkezésre, és ami bejárna a belvárost, ugyanúgy mint a város hegyes részeit (Hajdúhegy, Almagyar domb stb). Érdemes talán elektromos járművekben gondolkozni.


Külön szeretnék az Egervár állomásban rejlő lehetőségekre felhívni a figyelmet. Egyrészt ez az állomás fekszik a legközelebb a városközpontjához, ami az újonnan létesült északi vársétányon keresztül vált elérhetővé, másrészt egy új fogadóépülettel a jelenlegi peron vár felőli végén maga a vár is kiválóan megközelíthető, illetve kialakítható egy közös vasúti és múzeumpénztár. A sétány tervezett liftje viszont még nagyon hiányzik.


Másik gond a tervezett IMCS-vel az, hogy túl szűkre szabja az állomás területét. Városi érdek, hogy legyen hely új közvetlen járatok beindításához, mint például Eger - Debrecen, és Eger - Miskolc. A vasúti eszközök racionálisabb használásával gond nélkül megoldhatóak lennének ezek a járatok, többletforrást lényegében nem igényelnek. Erre a Magyar Közlekedési Klub tett javaslatot, amivel csak egyet lehet érteni: Magyar Közlekedési Klub - Eger tanulmány. A Debrecen - Füzesabony között közlekedő vonatokat Egerig kellene - újra - meghosszabbítani, a (Kassa) Tornyosnémeti - Miskolc -  Füzesabony útvonalon közlekedő személyvonatokat úgyszintén.

A terv a vasutat részesíti előnybe, megszűnnének a közvetlen buszjáratok Budapestre, a főváros busszal csak Gyöngyösön keresztül lenne elérhető. Hosszabbtávon lehet, hogy a megnövekedett vasúti forgalom szükségessé teheti a Füzesabony - Eger vasútvonal második sínpár lefektetését. Ennek a hiánya nagy szerepet játszik a vonatok késésében. Sokszor kell késett vonatokat a maklári állomáson "bevárni".


Azonkívül a Szilvásváradi vonal üzemeltetését kellene átgondolni. Amennyiben Szilvásvárad marad a végállomás, érdemes lenne a fatelep helyén egy új fejállomást kialakítani,  ami közvetlen kapcsolatot biztosítana a lovas arénához, illetve a Szalajkavölgyi kisvasúthoz. Ez az új járat Felnémetről indulna és Szilvásváradra érne be egy jelenleg használaton kívűl lévő ipari vágányon keresztül a központba. Akár egy múzeumvasutat itt lehetne elképzelni gőzmozdonyokkal, mivel a Felnémet - Szilvásvárad (jelenlegi állapotában legalább) főleg rekreációs célt képes kiszolgálni.



Amennyiben ez a projekt is megvalósulna, akkor közösségi közlekedéssel elérhetővé válnának a régió fő attrakciói, illetve minden egri lakos jutna egy átgondolt közösségi közlekedés rendszerhez, ami hosszútávon fenntartható lenne.


Ez az egész nemcsak a helyi lakosaknak lenne jó, hanem a turistáknak. Az összes helyi értéket - kocsi nélkül - hozzáférhetővé tenné:


Egri vár (Egervár vasútállomás)
Egerszalóki fürdő( IMCS - Demjén Fürdő buszjárat)
Eger központja (Egervár állomás, összes IMCS buszjárat)
Szilvásvárad (Felnémet állomás - Szilvásvárad új végállomása)
Szalajka-völgy (Felnémet állomás - Szilvásvárad új végállomása)


El lehet képzelni, hogy ez mennyire sokat jelenthetne a fenntartható turizmus szempontjából is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése