2018. február 11., vasárnap

Egri lépcsők

Egri panoráma a Bérc utcából


Annyira jellegzetesen egriek a partra támaszkodó lépcsők. Ma délelőtt - tettem a szokásos városfal sétámat, ami követi a volt városfal vonalát.

Első lépcső levezet a Bérc utcából a Cifrakapu térig:


Az régi városfalat követve, az ember elér a Mária utcáig (a Posuerunt, a várost a rendszeres árvizektől védő fal a jobb oldalon található volt). 

Itt már a Szent Miklós városrészben vagyunk.

Mária utca

Átkelve a Széchényi utcán, és jobbra térve jön a Ráckapu tér, és utána a Kisasszony utca és balra térve a Vitkovics utcára felvezető újabb lépcső.

Vitkovitcs utca lépcső

Tőlünk balra látható a Ráctemplom.

Ráctemplom

A Vitkovics utca végig követi a régi városfalat, ezt jelzi a régi utcatáblák, amiken még láthatóak a kerületszámok. Az utca baloldal a belvárosé volt, a jobboldal már Károlyvároshoz tartozott.

Az utca vezet le a következő volt városkapuig, a Sertekapuhoz, ami szerintem nincs köze a sertés szóhoz, hanem a szőlőbe vezető kapu volt.

Áttérve a téren jön a következő - sajnos szemetes - lépcső, ami felvezet a szép elnevezésű Tündérparthoz.


A folytatás pedig egy újabb lépcső, ami lefelé vezet a Csiky Sándor utcába.


Folytatásként jön a Városfal utca emelkedője.

További részletek a Városfal sétámról található egy korábbi bejegyzésemben.

A Bergamoi egyetem készített egy tanulmányt a városfalról, ami itt található: http://www00.unibg.it/walledtowns/eger4_hun.htm

A tanulmányhoz térkép is tartozik:



Ilyenkor azon elgondolkozik az ember, hogy milyen szép városban lakik, és milyen jól esik egy séta. Persze az ember össze is fut egy pár kedves ismerőssel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése