2015. június 24., szerda

Gondolatok a nagy-magyarországi matricákról



A történelmi Magyarország egy tény.

De az első világháború előtti Német Császárság, vagy Ciszlajtánia (a Lajtán túli történelmi Ausztriához tartozó területek, mint Bohémia, Morávia, Galícia stb.) is az volt.

A magyar autókon rendszeresen ott díszeleg a Nagymagyarország matrica, hasonló német, vagy osztrák matrica elképzelhetetlen (és elfogadhatatlan) is lenne ezekben az országokban.

Mit akar az autótulajdonos a matricával tulajdonképpen kifejezni?
  • Csak a történelmi tényt?
  • Azt, hogy mindent vissza (azokat a területeket is, ahol gyakorlatilag senki nem beszél magyarul)??
Nyilvánvaló az "egész vissza" egy revizionista vágy- (rém)álom volna. A megvalósítása csak sok emberélet, szenvedés, és a többi kárpát-medencei nép érdekeinek a totális figyelmen kívül hagyásával valósulhatna meg. Megér ez annyit?

Trianonnal kapcsolatban az ember mindig lát térképeket, ahol az utódállamok is még többet akartak kihasítani a mai Magyarország területéből, ami abszolút nem lett volna helyes, mivel az államhatár és a nyelvhatárok ritkán vannak szinkronban egymással, majdnem mindig a mai Magyarország hátrányára kerültek kijelölésre. A Nagymagyarország matrica bennem viszont egy olyan benyomást kelt, mintha a magyarok a többi népet teljesen semminek vennék. Milyen érzése lehet egy szlováknak vagy egy románnak, ha egy ilyen matricát lát? Nagyon nehéz a szlovákokat, románokat meggyőzni a magyaroknak az igazukról, ha a magyarok totál antipatikussá teszik magukat. Ezek a matricák nem segítenek.

Messze állna tőlem, hogy megkérdőjelezzem a magyaroknak azt a jogát, hogy foglalkozzanak a kisebbségeikkel és támogassák őket. Jobb egy határon-túli iskolát támogatni, vagy egy könyvtárat, kapcsolatokat ápolni határon-túli magyarokkal. Megértem a fájdalmat, de a most élőknek kell konkrét segítséget nyújtani határon innen és határon túl. Ami történt (kitelepítés stb. nem lehet a visszájára csinálni).

Hozzuk ki a mostani helyzetből a legjobbat a kárpát medence minden lakójának! Hozzuk létre a közös kárpát-medencei házat.

Várom a kulturált, átgondolt kommenteket, ellenérveket, mint mindig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése