2017. április 14., péntek

Mit kívánjon a magyar nemzet?



Több mindenki kért meg, hogy folytassam a blogomat, és remélem, hogy örömöt okoz nekik, hogy megfogadtam a tanácsukat, és íme itt a folytatás...

Akkor mit is kívánjon a magyar nemzet? 

Úgy érzem, hogy a magyar nép feladta a legféltettebb szabadságjogait egy hamis reményben, hogy így teremthető meg az anyagi jóléte és a stabilitás . Ez a jólét kétségen kívül adatik meg egy szűk "elitnek", de a nagy többségnek még sem lett jobb a helyzete. A magasabb minimálbér sem oldja ezt a problémát, mivel magasabb termelékenység hiányában csak több lesz az infláció, és több az elvonás. 

Úgy vélem, hogy a magyar népnek meg kell teremteni a saját belső szabadságát, egy méltányosabb országot és találni kell egy új egyensúlyt, egy pozitívabb narratívát, ahhoz hogy javuljon a helyzete. Ilyen szempontból nem rossz kiindulópont az 1848-as 12 pontja.



Mi lehetne ehhez képest a 2018-as 12+2 pontja?

Esetleg a következők:
  • Egyéni méltányosság - a magyar állam támogassa az emberek szellemi, nemi, hitbeli és gazdasági autonómiáját!
  • Információs méltányosság - legyen szabad és sokszínű a média, és legyenek törvényi garanciák, hogy egyetlen kormány se befolyásolhassa tartalmukat!
  • Edukációs méltányosság - egy oktatási rendszer kialakítsa, aminek célja tájékozott, független gondolkodó és kreatív fiatalok nevelése, a jelenleg tragikus esély-egyenlőtlenség csökkentése!
  • Egészségügyi méltányosság - minden magyar állampolgárnak - biztosítási státustól függetlenül biztosítani kell egy egészségügyi alap-szolgáltatást! Ezentúl az egészségügyet át kell teljesen gondolni!
  • Jövedelmi méltányosság - egy okos adórendszer, kombinálva egy alapjövedelemmel, ami mindenkinek biztosítja az alapmegélhetést és ösztönzi a tisztes munkát!
  • Gazdasági méltányosság - a magyar állam támogassa a vállalkozásokat és biztosítson egyenlő feltételeket minden gazdasági részvevő számára! Szüntesse meg a felesleges és mesterségesen létrehozott monopóliumokat!
  • Törvényességi méltányosság - a bíróságok valódi függetlenségének biztosítása a teljes körű törvényesség érdekében!
  • Igazságszolgáltatási méltányosság - a társadalom érdeke, hogy aki törvényt szegett, tegye jóvá, amit tett, a börtön csak akkor indokolt, ha az egyén veszélyt jelent a társadalomra!
  • Demokratikus méltányosság - valódi e-demokrácia megvalósítása helyi és országos szinten, hogy a demokrácia ne csak formális legyen!
  • Választási méltányosság - a jelenlegi aránytalan szavazási rendszer eltörlése, és az arányos képviselet bevezetése. Utána haladéktalanul friss választások kiírása! 
  • Kormányzati méltányosság - felelős kormányzás Budapesten a szükséges külső kontrollokkal (független állami számvevőszék, fékek és egyensúlyok rendszerének újjáépítése). Valódi párbeszéd a nemzettel, a propaganda megszüntetése mellett.
  • Pénzügyi méltányosság - önálló, felelősen gazdálkodó Nemzeti Bank, valódi védelem a pénzügyi szolgáltatások igény-bevevőinek
  • Környezeti méltányosság - a fenntarthatóság érdekében mindent meg kell tenni, hogy a környezetkímélő technológiák terjedjenek el Magyarországon és, hogy a mezőgazdaság a biológiai sokszínűséget növelje, vagy legalább ne csökkentse! A magyarok ökológiai lábnyomot csökkenteni kell! 
  • Nemzeti méltányosság - mindenki magyar, aki ennek az országnak a lakója. A magyar állam különös felelősséget érezzen a határon túli magyar közösségek iránt, és pozitív példát mutasson belföldön a kisebbségi jogok biztosítása terén
Véleményem szerint, a 2018-as választások nem arról szabad, hogy szóljanak, hogy melyik párt nyer, hanem arról hogy milyen társadalomban szeretnénk élni? Milyen értékek fontosak a számunkra? 

Reálisan arra lennék kíváncsi, hogy milyen politikai erők lennének hajlandóak egy olyan program mögé állni, ami konszenzusos alapon állítja helyre a alapjogokat , és egy előre megbeszélt menetrend szerint reformálja a magyar államat, a mi országunkat?

A cél lenne talán egy szakértői kormány létrehozása, ami csak korlátozott ideig működne. Utána pedig záros határidőn belül újra kellene választásokat kiírni.

A következő bejegyzéseimben szeretném ecsetelni, hogy hogyan nézhetne ki egy méltányosabb Magyarország.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése